Safari 4 beta – Eerste indrukken

SafariApple heeft vandaag de beta voor versie 4 van hun web browser Safari gelanceerd. Een flink aantal nieuwe features zijn geïntroduceerd en Apple roept het publiek om ze te testen. Ik heb eens gekeken wat deze allemaal omvatten en hoe ze werken.

Bij het openen van Safari wordt ik meteen gepresenteerd met een kort welkomstfilmpje wat er uiteraard weer stijlvol en strak uitziet. Daarna krijg ik ‘Topsites’ in beeld.

Topsites

Bij het openen van een nieuwe tab toont zich een overzicht van de meest bezochte sites gepresenteerd in een CoverFlow-achtige waaier. Lijkt veel op wat Google Chrome doet. Enkele in het oog springende dingen zijn het arrangeren en het in kunnen stellen van het aantal ‘Topsites’ op de pagina.. Ook kunnen items verwijdert worden of vastgepind, zodat ze blijven staan. Topsites die ook opgeslagen zijn als Favoriet, krijgen een extra sterretje bij de voorvertoning.

Bij het kiezen van een ‘Topsite’ wordt deze geanimeerd in beeld gebracht en de pagina wordt vrijwel vloeiend geladen. Rechtsonder is een veld om te zoeken in de geschiedenis, en hier heeft Apple ook gekozen voor Coverflow. Interessant is dat er niet alleen gezocht wordt in de titel en URL van een pagina, maar ook in de pagina zelf. Safari slaat ook kleine voorvertoningen op zodat visueel gezocht kan worden. Ook bookmarks kunnen in CoverFlow bekeken worden.

tabs-safari

Andere grote verandering is dat de Tabbladen tegenwoordig net als in Google Chrome, op de titelbalk zitten. Dit zorgt voor meer ruimte op het scherm, maar ik weet niet of het de duidelijkheid van geopende tabs en Safari in het algemeen beter maakt..

Onder de kap zijn er ook weer een aantal dingen verbeterd. Safari is weer de snelste browser die er is en ook de JavaScript performance is stukken beter geworden. Mensen die met WebKit nightlies hebben gewerkt (de onderliggende motor om alles op het scherm te tekenen), weten dat die al zeer snel waren. Verder is Safari nu 100% ACID 3 compatible, wat inhoud dat de browser bestendig is voor de toekomst.

Dan nog een waarschuwing: Safari wilde bij mij na installatie niet opstarten en gaf een crash-melding. Dit werd veroorzaakt door Input Managers zoals Glims, Safari Adblock, en dergelijke. Heb je deze geïnstalleerd en start Safari niet, verwijder deze dan tijdelijk, of kijk met welke Input Managers Safari wel werkt.

Update: het sterretje bij topsites staat voor sites die nieuwe content hebben sinds de laatste keer dat ze bezocht zijn.

Advertenties

4 Reacties op “Safari 4 beta – Eerste indrukken

  1. volgens mij staat het sterretje bij de topsites voor dat die pagina is geupdate sinds je laatste bezoek..

  2. Ik heb hem ook gedownload maar ik vind hem niets. Vele sites die in 3 wel doen doen het niet in 4 en laden van sites in 3 gaat soms veel sneller dan in 4.

    Ik vind hem prut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s