De ‘permissieherstel’ mythe

512-disk-utilityOp alle Mac-fora in Nederland staat altijd dat je vooraf, tijdens en na een update, installatie of upgrade van het besturingssysteem of welk ander pakket dan ook, en zogenaamde ‘Herstel Schijfbevoegdheden’ moet uitvoeren met het Schijfhulpprogramma. Ook word het steevast aangeraden om te doen bij problemen met software. Mensen zien het als een soort heilige standaardoplossing maar het lost vaak niets op, of voeren het consequent standaard uit, voor en na elke upgrade. Dit komt door het volgende:

Ik wil niet al te diep in de materie duiken omwille het duidelijk te houden. Elk bestand in het OS X besturingssysteem heeft permissies toegekend. Sommige permissies laten de gebruiker bestanden alleen lezen, andere permissies laten de gebruiker lezen en schrijven en andere permissies laten toe dat een bestand uitgevoerd word (in het geval een programma bijvoorbeeld). Ook zijn er behalve de gebruikersnaam die jij gebruikt ook stiekem’ andere gebruikers en gebruikersgroepen in het systeem te vinden, die soms allemaal verschillende soorten toegang hebben tot bestanden. Daarom is het soms nodig een inlognaam en wachtwoord op te geven van iemand met beheersrechten om bepaalde bestanden te kunnen weggooien bijvoorbeeld.

Veel Software wordt op Mac OS X geinstalleerd met pakketjes. Deze pakketjes (vaak te herkennen aan de extensie .pkg, soms ook ingepakt in een Installatieprogramma) worden uitgepakt en alle bestanden worden op verschillende plekken in het systeem geinstalleerd. Op elk bestand zit een bepaalde permissie. Dit zorgt er voor dat software veilig en stabiel is en niet ongewenst aangepast kan worden (en zo wellicht de software onbruikbaar maakt).

pkg_icon

Bij het uitpakken van deze bestanden wordt er een bonnetje gemaakt, waarop alle bestanden, de locatie en de permissies staan. Deze wordt bewaard in het systeem (/Library/Receipts). Het programma Schijfhulpprogramma kan met al deze bonnetjes in de hand, alle pakketten langslopen om te kijken of deze permissies allemaal wel kloppen en zo nodig, deze aanpassen.

Nu zal dit dus alleen helpen als er toegangsproblemen met geïnstalleerde software zijn. Veel software wordt geeneens met behulp van een .pkg of Installatieprogramma geinstalleerd. Je pakt het op en gooit het in de programma’s map. Hier heeft Schijfhulpprogramma dus nul-komma-nul invloed op.

Ook bestanden in de thuismap van een gebruiker worden niet aangeraakt. Gelukkig heeft Apple daar sinds de laatste versie van OS X (Leopard) verandering in gebracht en kan er met behulp van het ‘Wijzig Wachtwoord’ hulpprogramma op de installatie cd, de permissies in de thuismap hersteld worden.

Kortom, permissieherstel hoeft niet te worden uitgevoerd bij de volgende problemen:

 • Opstart of inlogproblemen
 • Problemen gerelateerd aan een unieke gebruikersaccount
 • Problemen met individuele bestanden
 • Problemen met het installeren of herinstalleren van Leopard
 • Problemen met software die ‘drag-and-drop‘ is geinstalleerd
 • Problemen met toegang tot bestanden en mappen in de thuismap van een gebruiker

Dus kappen met die onzin, permissieherstel is alleen nuttig in specifieke gevallen, en niet bij elk wissewasje, update-tje of upgrade-tje. Alle Apple updates worden geinstalleerd met behulp van pakketten (met bonnetjes) en die worden na downloaden gecontroleerd op consistentie, zodat er zich geen problemen voordoen bij installatie. Is dit wel het geval, dan zal permissieherstel bijna nooit uitkomst bieden. Vaak is het besturingssysteem corrupt of is er een haxie of iets anders geinstalleerd die voor problemen zorgt. Vaak is dan de enige oplossing een Archiveer en Installeer vanaf de installatie schijven.

Advertenties

Een Reactie op “De ‘permissieherstel’ mythe

 1. Een vies huis veroorzaakt ziektes dus het kan niet kwaad om af en toe de stofzuiger te gebruiken.
  Mijn stofzuiger heet Applejack.
  Maar naast een stofzuiger heb je nog veel meer dingen nodig om je huis schoon te houden. Mijn doekje over aanrecht als ik gekookt heb heet AppTrap.
  Het probleem is dat ik nu alsnog een vies huis heb, dus ik wacht nu op een nieuw huis genaamd Snow Leopard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s